Meteen naar de content

Voor 17.00u besteld = vandaag verzonden.

Gratis verzending bij een minimale besteding van €60,-

Winkelwagen

Ontvang een gratis Shakebeker bij aankoop van artikelen boven € 60,00

Je kunt meer eiwitten per maaltijd opnemen dan je denkt

Regelmatig worden ouderwetse gymwijsheden ingehaald door nieuwe wetenschap en naar het rijk der fabelen verwezen. Nu is dat de beurt voor de claim dat slechts zo'n 25 gram eiwit per maaltijd "gebruikt" kan worden voor spiergroei. Een grove onderschatting, blijkt uit recent Nederlands onderzoek.

Nieuw onderzoek

Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door Jorn Trommelen en collega's van universiteit Maastricht, wordt een groep testpersonen aan een krachttraining onderworpen en na afloop een eiwit shake toegediend met 0, 25 of 100 gram uit melk vervaardigd eiwit. Gedurende 12 uur na consumptie worden verschillende (bloed)waardes gemeten, waarvan de resultaten de eerder genoemde claim van een bovengrens aan maximale eiwitconsumptie voor spiergroei tegenspreken. Sterker nog, de resultaten suggereren dat er een toenemend anabolisch effect is, afhankelijk van de eiwitdosis die je consumeert. Met andere woorden: hoe meer eiwitten je binnenkrijgt, hoe groter (en langer) de reactie van je lichaam duurt. Het oude idee dat het "overschot" aan eiwitten (boven de +/- 25gr) niet gebruikt wordt is volgens dit onderzoek dus incorrect.

Wat betekent dit voor jou?

Er zijn steeds meer onderzoeken die suggereren dat het dagelijks binnenkrijgen van het gewenst aantal voedingsstoffen veel belangrijker is dan het aantal maaltijden waarover je die voedingsstoffen verdeelt. Uit dit recente onderzoek blijkt wederom dat het verdelen van je eiwitrijke maaltijden over de dag minder belangrijk is dan voorheen gedacht. Het is dus niet erg als jij 's avonds in één maaltijd nog 70 gram eiwitten naar binnen moet werken omdat je anders je eiwitdoel niet haalt. Andersom is het waarschijnlijk net zo min een probleem om bij het ontbijt een extra schep eiwitpoeder naar binnen te schuiven zodat je daar de rest van de dag minder aan hoeft te denken. Als je je dagelijkse eitwitinname van zo'n 1.6 tot 2.2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht maar haalt, zit je qua spieropbouw helemaal goed.

Terug naar blog